15 oemotståndliga vegorecept för klimatet

Nu när SMERGYmetern äntligen räknar ut din kosts klimatpåverkan så tipsar vi om de bästa vegetariska och veganska recepten för dig som vill göra en schysst insats för miljön och hamna i en riktigt lyxig matkoma samtidigt!

Läs också: 4 enkla knep för dig som vill äta mindre kött. 

Bild: Sandra Hjort
http://atilio.metromode.se/

Vem kan motstå den här färgexplosionen i novembermörkret?  Recept hos Atilio.

Bild: Flora Wiström
http://flora.metromode.se/

Vietnamesiska vårrullar är lite som tacos – du kan ha i precis vad du vill. Flora har gjort en variant med äpplen och avocado som vi gillar. Addera marinerad tofu om du vill säkra upp proteininnehållet. Recept hos Flora Wiström.

Bild: Eveline Johnssson
http://okottslig.blogspot.se/

En värmande och mättande måltid för dig som lätt får kött-och-potatis-cravings, men som vill spara energi och skona klimatet. Recept hos våra oköttsliga lustar. Amanda och Eveline  är två personer som har förstått det här med att hushålla med resurser. De vill göra något åt det stora matsvinnet och har därför skrivit den vegetariska restkokboken ”Ta tillvara”. Om boken och inköpsställen här.

Bild: Ann-Louise Hulter
http://lillamatderiven.blogspot.se/

Mango och avocado borde alltid få vara tillsammans! Receptet finns på bloggen lilla matdériven. 

Bild: Sandra Beijer
http://sandrabeijer.se/

Nu drar granatäpplesäsongen igång och det firar vi gärna med Sandra Beijers festliga variant på tabbouleh. Recept hos niotillfem.

Bild: Gustav Johansson
http://www.javligtgott.se/

Gustav bjuder på en värdig ersättare till pulled pork. Recept hos jävligt gott. Orkar du inte stå så länge vid spisen finns vegonyheten pulled oumph! i frysdisken, som du bara behöver steka på. Gustav har även skrivit en bok om vegetarisk husmanskost som du hittar här.

Bild: Clara Lidström
http://blogg.amelia.se/underbaraclara/

Den här salladen är ett perfekt tillbehör till fooled pork! Recept hos underbaraclara.

Bild: Mattias Kristiansson
http://www.vegomagasinet.se/

Mattias från VEGO-magasin lyckas med bedriften att göra den här klassiska rätten spännande och modern. Recept hos vegoriket. 

Bild: Tina från http://grontvarjedag.se/

Ett bra tips för dig som vill äta mer vego är att vända dig till de asiatiska köken, där det finns mängder av inspiration att hämta. Tina bjuder på en asiatisk sallad med smak av lime, chili, vitlök, ingefära och koriander. Recept hos grönt varja dag.

Bild: Susanne Jonsson
http://blogg.svt.se/susanne/

En variant på vegetariska bollar, med en spännande twist – citron och ingefära. Recept finns på Susannes matblogg.

Johanna och Fido visar att pizza kan vara så mycket mer än trött kött från tvivelaktiga källor. Recept hos vegoteket.  

Bild: Tina från http://grontvarjedag.se/

En raw paj med smak av kanel och kardemumma, som för tankarna till julen. Recept hos grönt varje dag.

Bild: Anna Wolf
http://annasbakstuga.blogspot.se/

Anna är SMERGYs egna tårtgeni. Ta efter hennes exempel och bjud på tårta med hallonfluff nästa gång någon fyller år! Recept hos Annas bakstuga.

Bild: Jenny Mustard
http://jennymustard.com/

Jenny Mustard tar din smoothie  till en helt ny nivå  med pumpa och chai-kryddor. Recept här. Vill du ha fler lättlagade och innovativa recept med ett hållbart tänk – som dessutom enbart innehåller vegetabilier? Besök hennes blogg eller köp hennes kokbok

Foto: Frida Vega Salomonsson
http://bon.se/blogs/frida-vega-salomonsson/

Vi avslutar med den här kakan som tar dig rakt in i chokladhimlen, med sin kladdiga och sötsalta frosting. Kakan är dessutom fullproppad med fiber, protein och nyttiga fetter – spana in ingredienslistan så får du se! Orginalreceptet hittar du hos roethlisberger och receptet på bilden går att finna hos Frida Vega Salomonsson.